Har du nogensinde tænkt at livet er enormt svært og hårdt at være i? Som om du skal kæmpe i og med livet? Og samtidig ikke helt forstå hvorfor det er sådan? Måske kender du tendensen til, at gøre dig selv forkert, uagtet hvad du gør, siger og hvor godt du end klarer dig?
Så kan det være at du har oplevet det usynlige, men enormt fatale, følelsesmæssige omsorgssvigt.
Det er vigtigt at påpege, at vi alle formentlig på et eller andet plan, har oplevet følelsesmæssigt omsorgssvigt. Denne form jeg omtaler her, er dog i en mere udtalt form, som vi vil mærke konsekvenserne af før eller siden.
Hvad vil det egentlig sige at kæmpe med livet? At synes livet er hårdt og føle at man mangler adgang til glæden og kærligheden i en selv og i og til livet?
For mig betød det, at jeg havde svært ved at overskue en masse ting. Både i mit indre, men også i mit ydre liv. Nye uvante eller ukendte faktorer, kunne stresse mig enormt meget, og jeg brugte rigtig meget energi på blot at eksisterer.
Mine tanker kredsede om, hvordan jeg bedst muligt kunne undgå det der var ubehageligt i mit indre, og lave orden i et ellers kaosfyldt sind. Det er krævende at leve sådan.
Og samtidig anede jeg ikke hvorfor jeg havde det sådan. Jeg læste stolpe op og stolpe ned, omkring mulige forklaringer. Diagnoser, psykiske lidelser, psykologiske teorier om nærmest alt indenfor psykologien. Noget af det kunne jeg godt genkende, men det var som om det alligevel ikke helt var det.
Min konklusion blev, at jeg nok bare var sådan en der skulle kæmpe i livet. Der ikke kunne få lov til at opleve og mærke livet på anden vis?! Til stor frustration og ærgrelse, for det var jo ikke det jeg ønskede.
En dag falder jeg over en artikel som handler om emotionelt omsorgssvigt. Der var en masse bulletpoints med indkapslede forklaringer på, hvorfor vi kunne have det svært.
Jeg kunne genkende samtlige af disse. Og det vakte min nysgerrighed.
Jeg gik derfor i gang med at lede efter mere materiale omkring dette emne. Og jeg fandt en bog, skrevet af Inge S. Holm, som forklarede dette fænomen*.
… når det kommer til de følelsesmæssige behov, som vi alle har, har dette været en mangel.
Når vi sidder som voksne og ser tilbage på vores barndom, kan det altså være svært at få øje på. Vi kan søge alverdens forklaringer, som bare ikke rammer helt plet. Og her kan det handle om det følelsesmæssige aspekt af vores barndom, som ikke har været fyldestgørende. Det kan ikke ses med det blotte øje, og er derfor svært for mange af os som voksne, at sætte en finger på, hvad det præcist er der er ’gået galt’.
I bund og grund handler følelsesmæssigt omsorgssvigt om at vores forældre/omsorgspersoner er følelsesmæssigt umodne. De har simpelthen ikke lært selv at navigere i eget følelsesliv, og fået skabt en nødvendig erfaring om hvordan man håndterer svære følelsesmæssige tilstande og fornemmelser. Derfor er det også det, de giver videre til os.
Det kan se ud på mange måder, men fælles for det følelsesmæssige omsorgssvigt, fremfor eksempelvis vold eller misbrug i hjemmet (som kan ses udefra), er at det handler om det vi IKKE har haft fået (som ikke nødvendigvis kan ses udefra)
Vi kan derfor have haft en fin barndom, hvad angår nyt tøj, tag over hovedet, rejser, forudsigelighed, mad hver dag osv. Men når det kommer til de følelsesmæssige behov, som vi alle har, har dette været en mangel.
Denne følelse kan skabe den største pleaser i os, gøre os angste for bestemte situationer, følelser og fornemmelser, og generelt lave en masse ravage.
Så når vi har søgt trøst, har vi ikke fået det. Når vi har udtrykt vores følelser, er vi ikke blevet rummet og anerkendt i disse. Vi kan endda have oplevet at blive lukket ned i vores udtryk, enten verbalt eller via kropssprog.
Denne ’ligegyldighed’ skaber et verdensbillede, hvor vi mangler et trygt sted at blive omfavnet, med alt hvad vi er. Vi får et indtryk af, at vi selv må klare og håndtere det vi kæmper med. Vi er alene i vores indre, og forsøger på alle mulige måder at udfylde dette hul, denne følelse, ofte fører med sig.
Det disse oplevelser også ofte fører med sig, er skam. En følelse af, at vi er forkerte. Denne kan gennemsyre det meste af vores liv, da skammen er en overvældende følelse for vores system. Vi forsøger derfor at gøre alt hvad vi kan, for at undgå denne.
Denne følelse kan skabe den største pleaser i os, gøre os angste for bestemte situationer, følelser og fornemmelser, og generelt lave en masse ravage. Omdrejningspunktet er at undgå denne forkerthedsfølelse, og i dette fokus, glemmer vi os selv, vores behov, og hvad vi egentlig ønsker at få ud af vores liv.
De sår og traumer vi har fået, i relation til et andet menneske, kan heles i samspil med et andet menneske.
Men hvad så nu? Hvis vi genkender denne mangel fra vores egen barndom, og i dag mærker de konsekvenser dette ofte fører med sig… hvad gør vi så? Og hvad skal vi bruge denne viden til?
Først og fremmest er viden og forståelse om det vi har været udsat for, en direkte indgang til heling. Fordi det er svært at hele det, vi ikke kender. Derfor kan denne søgen efter mere viden og forståelse for hvorfor vi er som vi er, og har det som vi har det, være startskuddet på en forandring til det bedre.
Dernæst er det vigtigt at søge støtte og hjælp til at håndtere denne nye viden og forståelse i os selv. Fordi det vil være overvældende for vores system, at blive konfronteret med de følelser vi har gemt væk i mange år. Det kan føles enormt skræmmende for os.
At få hjælp, støtte og guiden i at skabe forandring, er altafgørende for vores proces. De sår og traumer vi har fået, i relation til et andet menneske, kan heles i samspil med et andet menneske. Et menneske der formår at holde et trygt rum, for de følelser og oplevelser vi har brug for at gennemgå i vores indre. Derudover kan den skam vi ofte har med os, afholde os fra at gå i proces, fordi den er så dybt indgroet i os. Derfor er denne skam en vigtig faktor i vores videre udvikling, og må nænsomt pakkes ud, i rette tempo.
Jeg ved at det er muligt at hele disse sår og traumer, og begynde at udfylde det hul, vi kan mærke indeni. Det kræver mod, engagement og indre arbejde.
Gevinsten er et liv i frihed til, at være den vi helt ægte og autentisk er.
Med ønsket om et fredfyldt, glædesfyldt og meningsfyldt liv
♡ Ditte
NB: Hvis du ønsker at dykke dybere ned i følelsesmæssigt omsorgssvigt, kan jeg varmt anbefale denne hjemmeside https://ingeholmaps.dk/det-usynlige-omsorgssvigt/
Du er også velkommen til at kontakte mig med spørgsmål eller kommentarer.
*Bog af Inge S. Holm “Livsfarlig familie”